top of page
Ara

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği'nde Ele Alınan Değişiklikler

21 Eylül 2022 tarihli ve 31960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği kapsamında tüketici hakem heyetlerinin kurulması ve çalışmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında birtakım değişiklikler yapılmıştır.

  • Yönetmelik ile heyetlerin görev alanı genişlik kazandı: 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunundaki hakları saklı kalmak kaydıyla, tarafların heyetlere başvuru üst sınırı 14.430,00 (on dört bin dört yüz otuz )Türk Lirasından, 30.000,00 (otuz bin) Türk Lirasına yükseltilmiştir. Bu sınırı aşan uyuşmazlıklar bakımından ise başvuru sahibinin aşkın kısım için feragati ile birlikte tüketici hakem heyeti yoluna gidilebilir.

  • Yetki alanına kaymakamlıklar da eklendi: Tüketici hakem heyeti bulunmayan bölgelerde kaymakamlıklara başvuru imkânı sunuldu.

  • Yetkili heyetin belirlenmesi ele alındı: Başvuru sahibi tüketicinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerde yer alan heyetlerden dilediğine başvuru yapabilecektir.

  • İtiraz mercileri genişletildi: Heyet kararına itiraz, gerçekleştirilen değişiklik sonrasında yalnızca tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerde değil ayrıca tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine karşı yapılabilir.

  • Tebligatta maliyetin azaltılmasına yönelik düzenlemeler yapıldı: Yapılan başvurular elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden yapılabilecektir. E-Devlet üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi kullanılacaktır. Ek olarak hakem heyeti bilgi ve belge talebi dahilinde, Vergi Usul Kanununun 107/A maddesi hükümlerine göre kurulmuş olan teknik altyapı kullanılarak elektronik ortamda tebliğ yapabilmektedir. Ek bilgi veya belge talebinin ele alındığı düzenleme ise 01.01.2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.

  • ·Yönetmelikle uyuşmazlıklarda derdestlik ele alındı: “Konusu, sebebi ve tarafları aynı olan uyuşmazlık ile ilgili olarak birden çok tüketici hakem heyetine veya aynı tüketici hakem heyetine birden fazla başvuruda bulunulamaz. ” Aksi takdirde tüketici hakem heyeti re’sen veya taraf itirazı üzerine derdestliği ele alabilecektir.

  • Dilekçe ve delil içeren belgelerde zorunlu unsurların heyete sunulması gerekmektedir: Tüketici hakem heyeti başkanı zorunlu unsurların başvuruda sunulmadığını tespit ettiği takdirde yazılı olarak 7 gün vererek taraflardan bilgi ve belge talebinde bulunabilir.

  • Kararın tamamlanması talebi taraflara sunuldu: Nihai kararın tebliğinden sonra on beş gün içerisinde ilk başvuruda yer alan taleplerle ilgili karar verilmeyen hususlarda, kararın tamamlanması istenebilir. Bu değişiklik 01.01.2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Özel olarak yürürlük tarihi yukarıda belirtilenler dışında yapılan değişiklikleri içeren Tüketici Hakem Heyeti Yönetmeliği 01.10.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Comments


bottom of page